In aceasta zi, cand crestinii sarbatoresc Buna Vestire, am ales sa va prezentam un nou episod din seria „Povestea din spatele vinului”, dedicat gamei Beciul Popii – „Vinul de care bea popa”.
In Moldova, cand vrei sa spui ca un vin este exceptional de bun, spui ca este vinul de care bea preotul. A bea ceea ce bea preotul e intodeauna sigur, din moment ce biserica a identificat intotdeauna vinul cu sangele lui Hristos, asa ca vinul este de mare importanta pentru ritualurile crestine si, desigur, pentru preoti.
Acestea fiind spuse, trebuie sa explicam ca aceasta gama de vinuri moldovenesti a fost produsa din initiativa si sub indrumarea parintelui Savatie Bastovoi, om de mare har, pastrator de traditii si fiu devotat al pamanturilor moldovenesti.
A dedicat aceasta initiativa (prin insusi numele ales) preotilor martiri, persecutati sau ucisi pentru ca nu au renuntat la credinta in epoca comunista, si care nu au avut niciodata sansa sa pastreze si sa se bucure de propria colectie de vinuri, caci pamanturile Moldovei sunt extrem de fertile pentru vita de vie.
Caligrafia folosita pe etichete este inspirata din vechiul alfabet slavon, folosit de Biserica Ortodoxa de-a lungul Evului Mediu (pana in secolul al XIX-lea). De asemenea, simbolul strugurilor este combinat cu crucea, pentru a marca si mai mult legatura dintre vin si ritualurile bisericesti.
Acest vin special (din care am solicitat a 25-a sticla) este dedicat bunicului parintelui Savatie, parintele Feodor, patronul spiritual al cramei, nascut in urma cu 101 ani (de unde si editia extralimitata de 101 sticle) si martir al bisericii, urmarit si intemnitat pentru ca nu a vrut sa renunte la credinta sa. A trait sa-si vada biserica demolata si a fost lasat sa-si traiasca restul zilelor la mila credinciosilor, dar sufletul si memoria vor veghea pentru totdeauna asupra mostenirii sale.