Inspira-te

Dansul delicat cu Botrytis Cinerea

In lumea vinificatiei, exista un fenomen care poate transforma un potential dezastru in aur lichid: „mucegaiul nobil” cunoscut sub numele de Botrytis Cinerea. In timp ce termenul „mucegai” ar putea duce cu gandul la deteriorare si putrefactie, in cazul anumitor vinuri, Botrytis este un virtuoz care produce o simfonie rafinata de arome.

Botrytis Cinerea este un tip de ciuperca care se dezvolta in conditii umede. In circumstante potrivite, poate face minuni pentru struguri. Cand strugurii sunt afectati de Botrytis, ei sunt supusi unui proces numit „putregai nobil”. Acest lucru se intampla atunci cand ciuperca perforeaza coaja strugurilor, provocand evaporarea apei si intensificarea zaharurilor si aromelor ramase.

Magia putregaiului nobil consta in echilibrul pe care il atinge. Ciuperca actioneaza ca un deshidratant natural, concentrând zaharurile din struguri si creând un mediu propice cresterii aromelor complexe. Aceasta transformare da nastere vinurilor cu o dulceata opulenta, echilibrata de o coloana vertebrala de aciditate, si o tapiserie de arome stratificate.

Una dintre cele mai faimoase expresii ale putregaiului nobil apare in productia de vinuri Sauternes si Tokaji. In Sauternes, strugurii precum Semillon si Sauvignon Blanc sunt lasati pe vita cu mult peste perioada tipica de recoltare, permitand Botrytis sa actioneze. Rezultatul este un vin delicios de dulce cu note de miere, caise si citrice, juxtapuse armonios cu o aciditate vibranta.

In regiunea Tokaji din Ungaria se intampla o poveste similara. Aici, boabele „aszú” sunt culese manual din podgorii, selectandu-le doar pe cele afectate de putregaiul nobil. Acesti struguri sunt apoi sortati cu meticulozitate pentru a crea faimoasele vinuri Tokaji Aszú, renumite pentru complexitatea lor de neegalat.

Procesul de vinificatie care implica Botrytis Cinerea este un dans delicat. Sincronizarea este critica, deoarece asteptarea prea lunga poate duce la arome nedorite sau infectii bacteriene. Managementul meticulos al podgoriei si atentia la detalii sunt esentiale pentru a obtine echilibrul dorit de arome si dulceata.

Cos cumparaturi
Autentificare

Nu ai inca un cont?

Ai peste 18 ani?

Pentru a putea accesa magazinul online, trebuie sa ai peste 18 ani.

Acces interzis

Ne pare rau, trebuie sa ai peste 18 ani ca sa vizualizezi acest continut

Am peste 18 ani Am sub 18 ani
Incepe sa scrii pentru a vedea rezultate
Magazin
0 items Cos
Cont