Cum si de ce sa decantezi vinul: Ghid complet pentru incepatori
Afla cand si cum sa decantezi corect vinul, ce tipuri de decantoare sa folosesti si cum acest proces poate imbunatati aroma si gustul vinului. Ghid esential pentru incepatori.
Afla cand si cum sa decantezi corect vinul, ce tipuri de decantoare sa folosesti si cum acest proces poate imbunatati aroma si gustul vinului. Ghid esential pentru incepatori.
Intr-o lume a vinului tot mai globalizata, in caresoiuri ca Merlot, Cabernet Sauvignon, si Chardonnay pot fi gasite in aproape orice areal viticol, soiurile autohtone devin tot mai importante. Ele nu doar ca reflecta istoria si cultura unei regiuni, dar contribuie semnificativ la diversitatea aromatica si stilistica a vinurilor. Soiurile locale sunt o expresie autentica a terroir-ului, oferind un caracter unic si o poveste in spatele fiecarui pahar.
In timp ce traditia este respectata cu sfintenie, cramele austriece, inclusiv Weingut Sutter, adopta inovatii tehnologice pentru a produce vinuri de inalta calitate, echilibrand perfect mostenirea culturala si cerintele pietei moderne. Aceasta crama (datand inca din 1671) a fost renovata si serveste acum a zecea generatie de vinificatori ai familiei. Leopold a studiat la Scoala de Viticultura din Krems si a deprins tainele vinificatiei de la tatal sau, in timp ce Doris, avocat de profesie, dar indragostita de zona si de misterul vinului, a insuflat cramei o doza de optimism si o energie care acum se exprima in fiecare vin ce paraseste crama.
Desi filoxera a provocat pierderi si tulburari considerabile, a existat si un efect pozitiv, prin stimularea evolutiei si adaptarii in industria vinului. Urmele lasate de aceasta criza istorica continua sa modeleze lumea vinului de astazi, amintindu-ne de echilibrul delicat dintre traditie si inovatie.
Focarul de filoxera care a afectat Europa la jumatatea si finalul sec. al XIX-lea a transmis unde de soc in lumea vinului. Urmeaza partea a doua, ramaneti aproape!
Cresterea temperaturilor medii anuale si modificarea modelelor climatice a pus pe harta zonelor producatoare de vin regiuni ca Anglia si Tara Galilor (cu podgorii semnificative de Chardonnay, Pinot Noir sau Pinot Meunier), Columbia Britanica sau Ontario (unde soiurile de climat rece ca Riesling, Chardonnay sau Pinot Noir devin foarte populare, iar Ice Wine-ul este recunoscut pe plan mondial), Tazmania (cu Pinot noir si Chardonnay), zona sudica a Suediei (soiuri rezistente la frig ca Solaris si Rondo), sudul Noii Zeelande (care se remarca cu vinurile din Pinot Noir), Uruguay (unde productia de Tannat -un strugure care prefera zonele mai calde- a crescut remarcabil), sau Oregon SUA (unde Pinot Noir este soiul dominant).
Fenomenul de frauda si falsurile din lumea vinului reprezinta o provocare permanenta pentru colectionari si pentru cei care investesc pe piata vinurilor. Cu toate acestea, cu instrumentele potrivite, cunostinte si cu o abordare prudenta, pasionatii de vin si colectionarii isi pot proteja investitiile si pot asigura autenticitatea colectiei lor.
In lumea vinificatiei, exista un fenomen care poate transforma un potential dezastru in aur lichid: „mucegaiul nobil” cunoscut sub numele de Botrytis Cinerea. In timp ce termenul „mucegai” ar putea duce cu gandul la deteriorare si putrefactie, in cazul anumitor vinuri, Botrytis este un virtuoz care produce o simfonie rafinata de arome.
In timp ce efectul paserillage nu este utilizat atat de frecvent ca alte tehnici de vinificatie, mai multe regiuni au castigat recunoastere pentru vinurile lor exceptionale create folosind aceasta metoda.
Investitia in vin nu inseamna doar tabele si cifre; este vorba si de a cumpara ceea ce iti place, de a savura istoria si de a detine o opera de arta care evolueaza in timp.
Hai sa ne bucuram de vin fara teama! Vezi cum in articolul nostru.
Exploreaza asocieri culinare: vinurile neobisnuite ofera oportunitati interesante pentru asocieri culinare deosebite. Experimentati cu combinatii neconventionale si lasati-va papilele gustative sa fie ghidul. Descopera magia armoniilor culinare neasteptate!
Contraetichetele sticlelor de vin sunt facute pentru a fi citite si intelese, ele oferind toate informatiile de care ai nevoie pentru a face o alegere informata. Vexzi cum sa interpretezi toate aceste informatii, in articol.
Cum pastram sticlele de vin? Cum depozitam vinul si care este temperatura optima? Haideti sa aflam impreuna!
Cum putem avea grija de planeta atunci can alegem un vin?
Ce inseamna „temperatura camerei”? La ce temperatura servim vinul rosu? Vinul rosu trebuie racit sau nu? Haideti sa descoperim impreuna raspunsurile in acest articol.
Vechea crama Zorzettig, care dateaza din 1780, a fost restaurata, cu grija pentru pastrarea pietrariei originale. Aceasta crama este locul unde vinurile sunt pastrate, fiind maturate in barrique-uri si tonneaux, ceea ce le permite sa dezvolte complexitate si caracter unice.
Povestea din spatele vinurilor Tenuta Terresacre, un omagiu in vin adus regiunii Molise, a adoua cea mai mica regiune viticola a Italiei (dupa Aosta).
Am strans laolalta cateva recomandari de asociere culinara pentru masa de Paste. Vedeti in articol ce vinuri va recomandam pentru fiecare fel traditional. Paste fericit!
Un nou episod al „Povestii din spatele vinului”, dedicat gamei spaniole de vinuri Prios Maximus.
Daca tot este primavara, fortam si noi putin nota si vom discuta despre un rose de exceptie pe care noi l-am denumit generic “primavara intr-un pahar” .. asta pentru ca -incepand de la prezentare- ne trimite cu gandul la eleganta, arome diverse si proaspete, si -nu in ultimul rand- la a-l privi ca pe un omagiu dedicat femeilor din viata noastra.
In acest brand am regasit toata identitatea zonei de provenienta, si ne mandrim ca este un produs exclusiv Wine Territory, cu un RPC aproape perfect.
Continuand cautarea legendelor si a povestilor din spatele vinurilor, ne oprim tot in Italia, si va prezentam povestea gamei Torre Zambra.
Incepem serialul „Povestea din spatele vinului” prin a vorbi despre “Tenuta del Pajaru” – o gama de vinuri italiene, disponibile exclusive la Wine Territory.
Cantine Varaschin este o dovada vie a traditiei bogate si spiritului inovator al comunitatii viticole din Valdobbiadene. Cu un angajament fata de calitate, sustenabilitate si excelenta, Varaschin continua sa produca Prosecco care incanta iubitorii de vin din intreaga lume
Suntem mandri sa va anuntam ca Wine Territory este acum singurul loc din Romania unde puteti degusta si cumpara vinurile Varaschin, si va asteptam cu drag sa discutam mai multe despre ele si despre crama.
Pentru cunoscatorii de vinuri care cauta nu doar o degustare, ci si o sarbatoare captivanta a oenofiliei, exista o multitudine de festivaluri care le imbina. Iata cateva evenimente care merita un loc in calendarul fiecarui pasionat de vin. Cu totii am auzit despre targurile mari si cunoscute de vin, cum ar fi Vinitaly, ProWein, ReVino sau The London Wine Fair. Dar, pentru entuziastii din intreaga lume, exista o multime de alte evenimente, poate mai putin cunoscute, in locuri pitoresti.
Pentru entuziastii experimentati, calatoria prin tehnici avansate de vinificatie este o dovada a evolutiei continue a unui mestesug stravechi. Fiecare decizie luata de vinificator din vie pana in crama, devine o tusa noua pe panza artei oenologice, invitand pasionatii sa savureze culmile rafinamentului oenologic.
Nu ai inca un cont?
Creeaza un contPentru a putea accesa magazinul online, trebuie sa ai peste 18 ani.
Ne pare rau, trebuie sa ai peste 18 ani ca sa vizualizezi acest continut
Pentru scopuri precum afisarea de continut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apasand Accept, esti de acord sa permiti colectarea de informatii prin cookie-uri sau tehnologii similare. Afla in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.