Inspira-te

Soiurile autohtone – identitate in vinificatie

Intr-o lume a vinului tot mai globalizata, in caresoiuri ca Merlot, Cabernet Sauvignon, si Chardonnay pot fi gasite in aproape orice areal viticol, soiurile autohtone devin tot mai importante. Ele nu doar ca reflecta istoria si cultura unei regiuni, dar contribuie semnificativ la diversitatea aromatica si stilistica a vinurilor. Soiurile locale sunt o expresie autentica a terroir-ului, oferind un caracter unic si o poveste in spatele fiecarui pahar.

Citeste articolul

Magia Vinurilor Austriece: SUTTER (regiunea Weinviertel)

In timp ce traditia este respectata cu sfintenie, cramele austriece, inclusiv Weingut Sutter, adopta inovatii tehnologice pentru a produce vinuri de inalta calitate, echilibrand perfect mostenirea culturala si cerintele pietei moderne. Aceasta crama (datand inca din 1671) a fost renovata si serveste acum a zecea generatie de vinificatori ai familiei. Leopold a studiat la Scoala de Viticultura din Krems si a deprins tainele vinificatiei de la tatal sau, in timp ce Doris, avocat de profesie, dar indragostita de zona si de misterul vinului, a insuflat cramei o doza de optimism si o energie care acum se exprima in fiecare vin ce paraseste crama.

Citeste articolul

incalzire globala, clima, afectarea viilor, global warming

Vinul si schimbarile climatice globale

Cresterea temperaturilor medii anuale si modificarea modelelor climatice a pus pe harta zonelor producatoare de vin regiuni ca Anglia si Tara Galilor (cu podgorii semnificative de Chardonnay, Pinot Noir sau Pinot Meunier), Columbia Britanica sau Ontario (unde soiurile de climat rece ca Riesling, Chardonnay sau Pinot Noir devin foarte populare, iar Ice Wine-ul este recunoscut pe plan mondial), Tazmania (cu Pinot noir si Chardonnay), zona sudica a Suediei (soiuri rezistente la frig ca Solaris si Rondo), sudul Noii Zeelande (care se remarca cu vinurile din Pinot Noir), Uruguay (unde productia de Tannat -un strugure care prefera zonele mai calde- a crescut remarcabil), sau Oregon SUA (unde Pinot Noir este soiul dominant).

Citeste articolul

fake wines, wine fraud, falsified wines, scam, wine scam, protection, wine investment, romano conti, jefferson's bottles, rudy Kurniawan

Frauda in lumea vinului

Fenomenul de frauda si falsurile din lumea vinului reprezinta o provocare permanenta pentru colectionari si pentru cei care investesc pe piata vinurilor. Cu toate acestea, cu instrumentele potrivite, cunostinte si cu o abordare prudenta, pasionatii de vin si colectionarii isi pot proteja investitiile si pot asigura autenticitatea colectiei lor.

Citeste articolul

Dansul delicat cu Botrytis Cinerea

In lumea vinificatiei, exista un fenomen care poate transforma un potential dezastru in aur lichid: „mucegaiul nobil” cunoscut sub numele de Botrytis Cinerea. In timp ce termenul „mucegai” ar putea duce cu gandul la deteriorare si putrefactie, in cazul anumitor vinuri, Botrytis este un virtuoz care produce o simfonie rafinata de arome.

Citeste articolul

Explorand “Cantine Varaschin” – o perla in coroana Valdobbiadene

Cantine Varaschin este o dovada vie a traditiei bogate si spiritului inovator al comunitatii viticole din Valdobbiadene. Cu un angajament fata de calitate, sustenabilitate si excelenta, Varaschin continua sa produca Prosecco care incanta iubitorii de vin din intreaga lume

Suntem mandri sa va anuntam ca Wine Territory este acum singurul loc din Romania unde puteti degusta si cumpara vinurile Varaschin, si va asteptam cu drag sa discutam mai multe despre ele si despre crama.

Citeste articolul

Festivaluri de vin: unde cunoasterea intalneste placerea

Pentru cunoscatorii de vinuri care cauta nu doar o degustare, ci si o sarbatoare captivanta a oenofiliei, exista o multitudine de festivaluri care le imbina. Iata cateva evenimente care merita un loc in calendarul fiecarui pasionat de vin. Cu totii am auzit despre targurile mari si cunoscute de vin, cum ar fi Vinitaly, ProWein, ReVino sau The London Wine Fair. Dar, pentru entuziastii din intreaga lume, exista o multime de alte evenimente, poate mai putin cunoscute, in locuri pitoresti.

Citeste articolul

Arta vinificatiei

Pentru entuziastii experimentati, calatoria prin tehnici avansate de vinificatie este o dovada a evolutiei continue a unui mestesug stravechi. Fiecare decizie luata de vinificator din vie pana in crama, devine o tusa noua pe panza artei oenologice, invitand pasionatii sa savureze culmile rafinamentului oenologic.

Citeste articolul